Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Twitter Wan Hazel LINK Wan Hazel Facebook

memang aku layak sangat jejak ipta :'(


ehem ehem , assalamualaikum 
perghhh brilliant brilliant nyee kawan2 aku nie kan , wahwah untungg la kome
plsssssss laaa , jangan dok rungut dapat ipta makmoyanggggg jauh ke , course bapak taff ke ,
sebab kome nie terpilih weyy , dari ramai2 mohon , name kome kene petik ,
derrr , awesome kot ! veryvery seronok wa cakap lu ! *if dapat lah kan :/
so bagi deme yang dapat , tahniahtahniahtahniahtahniah :)

tiara , mona , shaa , yunyun , tasya : uitm seri iskandar
aliah , aiza , etty : uitm machang
mango , syeera  : uitm shah alam
faie , mas , husna , hana , miranafiah , syab : uitm arau
mynn , eija : uitm sungai petani
zerra , hanun , sila , nad , shida : uiam
zaman , azmina : UM dohhhhhhhhhhhhh ! ohkey pandai

then akuuuuuuuuu ? errr -.- okeyy senyap


malas dok teriak , dok ngadu kat ramei2 , biar aku jelaa simpan kesal aku nie sorang sorang hmm
takpe takpe , rezeki dimana ? rezeki dimana mana ~
tapi kannnnnnnnnnn , harus ke tingkatan enam ?
tingkatan enam rps whoaaaaaaaaaaa kluster habes :/
bila fikir balek , kelebihan tingkatan enam =.='


Tempoh Masa
1 tahun 6 bulan
Kos Biaya
Yuran Sekolah + Buku Rujukan  = ( kurang RM 600)
Peluang Ke Ijazah
  • Lulus 2.8 ke atas
  • Kuota Khas disediakan oleh kerajaan untuk Pelajar STPM
Peluang Kerja
Boleh memohon pekerjaan kerajaan & swasta
Taraf Sijil STPM
A - Level
  • Sijil STPM bertaraf diploma di jabatan kerajaan.
  • Dapat memohon jawatan diploma.
  • Ianya diiktiraf bagi kemasukan kebanyakan universiti di serata dunia
Kiraan pointer
2.8 ke atas, Pointer nak masuk universiti guna STPM tidak tinggi berbanding kursus matrikulasi, pra-u lain, diploma
Pengalaman
Lebih berpengalaman apbila tiba di Universiti
  1. Pengalaman memegang jawatan di sekolah
  2. Pengalaman dalam presentation
  3. Pengalaman membaca bahan bacaan yang banyak
  4. Pengalaman berdikari tanpa bantuan guru sepenuhnya
Jawatan
Ditawarkan jawatan oleh pihak sekolah seperti:
  1. Ketua Pelajar
  2. Ketua PSS
  3. Pengerusi Kelab & Sukan
  4. Majlis Pewakilan Pelajar (MPP )
Kokurikulum
10 % markah Ko akan diambil kira kemasukan ke Universiti
  1. Biasanya pelajar tingkatan 6 mendapat 6% & 7% ke atas
  2. Jawatan Pengerusi, Ketua Kadet, Ketua Pasukan ditawarkan       
Kejayaan STPM
 Berpeluang melanjutkan pengajian ke IPT yang bertaraf seperti UKM, UTM, & lain – lain.

sumber : pra universiti

macam untung kan tingkatan enam nie , belaja takat setahun steng , then
boleyy sambung degree , if universiti yang gah lagi femesssss tu , kene 3tahun baru dapat dip
haihh T.T
harus ke harus ke harus ke form sixxxxxxxxx ?
ohh demm , peh-lishh laaa , daftar formsix next week weyy
nak ke tak nak , nak ke tak nak ? hmm pendirian goyahnyee
kontang kanting aku , tu laa , dulu time sekola takmo amek english education ~
errr lawak ape -.-' okeyy istikarah salam :)

9 comments:

Kembali Senyum said...

kau try daftar dulu, mana tau dapat lain, baru pergi . :)

zerra :) said...

betul did. rezeki Allah tu luas. good luck in whatever yg kau buat. aku sokong dari semua sudut inci badan kau haha. belaja kat mane-mane pun same laaa :D mesti kau boleh buat punye. chaiyokkkk !

DIEDA said...

syab , zerra : thanksssss :)

nelly said...

nelly memang amek f6

Shafiq Din said...

Salam.dik,abg dulu dpt msuk u gak,course accounting,tp xbest la,kna tunggu lama utk degree.tekanan,lg la.adik hanya perlu usaha gila2 skali je utk final exam yg skali je brlaku.Bkn mcm kt u,final ikut sem.good luck!

ninalynn said...

tui tui did , yg pnting smngt ko nk study , lupekn yg lepas, n anggap tuh sbgai satu cabaran n pmbakar smngt !! idup dida , JYEAHHH !!!

cantekk said...

saba k, ada tmpt lain lagi..

ABU said...

tahniah korang..nti sdy rajin2 ok..

sila la baca ucapan tahniah saya kepada adik2 yg mendapat tawaran melanjukkan pelajaran ya..:D

DIEDA said...

nelly , syafiq , abu : thanksss :)

lingling : harhar semangat keLING aku niee :D